четвъртък, септември 27, 2007

Hitachi добавя „power-down” функция на продукти от среден клас

Hitachi Data Systems претендират да са първият доставчик на устройства за съхранение на данни, който дава на клиентите възможност да включват и изключват твърдите си дискове при поискване и да пестят до 20% от разноските при работа.

HDS развиват своите продукти от среден клас Adaptable Modular Storage (AMS) и Workgroup Modular Storage (WMS) с цел да намалят потреблението на енергия и разходите по охлаждането.

Услугата, наречена Power Savings Storage Service (PSSS), може да бъде извиквана при нужда от приложения или потребители. Според HDS тя е полезна при дискови масиви, виртуални лентови библиотеки и/или дискови архиви, в които достъпът до файловете е сравнително рядък. Устройствата могат да се изключват сигурно, без да влияят на времето за изпълнение на активното приложение. Когато е нужен достъп до файлове на изключените устройства, масивът отново започва да ги върти. Изключените твърди дискове не се нуждаят от охлаждане, което допълнително намалява разхода на енергия за масива.

PSSS ще излезе за серийни ATA (SATA) или Fibre Channel дискови устройства в AMS и WMS продуктите. SATA устройства с капацитет до 750GB са вече налице за двете производствени линии.

Copan и Nexsan използват подобна Massive Array of Idle Drives (MAID) технология, където част от устройствата са изключени за пестене на енергия. Fujitsu предлагат MAID технология в дисковия масив Eternus, но тези продукти се продават главно в Япония. Във версията на Copan могат да бъдат изключени до три четвърти от дисковите устройства. Това води до генериране на много по-малко топлина и в масива могат да се включат повече твърди дискове. HDS обаче не използват PSSS, за да увеличат броя на устройствата в AMS и WMS масивите.
HDS все още не са обявили ценова информация.

Източник: computerworld.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар