четвъртък, юли 23, 2009

avast! 5 идва … скоро!


След дълго време пазене в тайна, вече е време да се разкрие малко повече информация за предстоящото излизане на avast! версия 5. Първо да се уточни, че продукта трябва да излезе относително скоро – в момента плановете са да бъде пуснат официално през месец Октомври.

Продуктът ще се предлага в три версии – безплатна версия ( която ще замести avast! 4.8 Home Edition), платена версия (наследник на avast! Professional Edition) и пълен пакет Internet Security suite. Както обикновено всички текущи потребители/клиенти, които притежават валиден лиценз ще могат безплатно да обновят своите програми до версия 5.

Безплатната версия ще притежава всички съществуващи възможности на Домашната версия - Home Edition, плюс няколко нови екстри (повече информация относно това ще има по-късно). Платената версия ще притежава нов виртуализиращ модул (virtualization module - Sandbox) , както и всички възможности на Домашната и Платената версии. И накрая пакетът ( avast! suite ) ще съдържа антиспам филтър и огнена стена, което ще ви предостави пълна защита.

И трите продукта ще съдържат едно и също антивирусно ядро (тоест и трите версии ще имат едни и същи откриващи възможности ), което е доста подобрено и оптимизирано. Може да ви звучи като „клише”, но е факт – новото ядро ще може да открива повече вируси, като при това ще консумира по-малко ресурси.

Оптимизациите в скоростта не са ограничени само до антивирусното ядро; програмата вече ще използва няколко трика, за да работи по-леко, както и да не пречи на вашата работа. Например, има голямо подобрение и ускорение при старта на операционната система, когато avast! е инсталиран.

От версия 5, avast! сече официално притежава евристика (проактивно откриване ), въпреки, че много от нещата вече са вградени във версия 4.8 – но това не ебило обявено до сега. Добавено е и откриване на потенциално нежелани програми (PUPs). Допълнително версия 5 ще притежава нов кодов емулатор (или с други думи, динамичен преводачески модул ), който ще е от голяма ползва, например при разархивирането на malware пакетирани/защитени с непознати пакети (което е доста срещано напоследък).

Всички нови продукти ще притежават и изцяло нов потребителски интерфейс. Премахнат е двойния интерфейс ( опростен и подробен) и е заменен с единен удобен и лесен за използване, конструиран за начинаещи и напреднали потребители.

източник: blog.avast.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар