четвъртък, юли 29, 2010

Близките процесорни планове на AMD

Сайтът ATi-Forum.de публикува плановете на чипмейкъра AMD за близката половин година. През това и следващото тримесечие е планиран анонс на голям брой процесори Athlon II X2, няколко модела о семейството Phenom II, един нов Sempron.
Два чипа Zacate ще се появят в края на тази година. При това, едноядрената версия ще има консумация на енергия 18 W, а двуядреният чип – 25 W. Процесорите ще получат поддръжка на DirectX 11 и оперативна памет DDR3. Те ще са опаковани в корпус тип BGA, което явно намеква на тяхното използване в таблети и нетбуци.
В средата на третото тримесечие ще бъде представен 6-ядреният модел Phenom II X6 1045T, работещ на честота 2,7 GHz (в режим Turbo 3,2 GHz). Познатото 45 nm ядро Thuban ще снабди този процесор с 6 МВ кеш от трето ниво и поддръжка на DDR3-1333.
Трябва да отбележим още един бъдещ дебютант - Sempron 150 (2,9 GHz). Моделът ще се различава от сегашния Sempron 140 по по-високата си с 200 MHz честота. Нивото на TDP ще остане същото – 45 W. Като се има предвид, че в основата на едноядрения Sempron 150 лежи ядро Sargas с две изчислителни ядра, можем да се надяваме на възможност за разблокиране до двуядрен процесор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар