петък, юли 30, 2010

Затвориха четири сайта с пиратско съдържание

Четири сайта, разпространявали пиратска музика, филми, софтуер и книги, са спрени след акция на сектор „Компютърни престъпления и интелектуална собственост” при ГДБОП, съобщиха от МВР.

Затворени са сайтовете nanoset.net, rapidadd.com, 4storing.com и afasta.com. На сървърите им е открито незаконно съдържание, равняващо се на 200 хиляди компактдиска.

До операцията се е стигнало след продължило няколко месеца разследване по сигнал на фирми носители на авторското право в областта на видео, аудио, книги и софтуерната индустрия за нанесени щети на български и чуждестранни автори и изпълнители.

Потребителите на тези сайтове са изпращали SMS-и, срещу които получавали код за достъп до съдържанието. Така сайтовете са печелили, без да плащат авторски права, посочват от МВР.

Четирите сайта, отново със заплащане, са разпространявали и порнографски филми.

По първоначална информация собствениците са усвоили над 5 милиона лева от незаконната дейност.

Задържан е организаторът на мрежата – 37-годишният Р. О. Срещу него е образувано досъдебно производство за престъпления против интелектуалната собственост.

Антимафиотите са обискирали и центровете за колокация, откъдето са иззели 18 сървъра с обеми на хард дисковете над 120 терабайта.

От офиса на задържания като организатор на престъпната дейност са иззети две компютърни системи и документи, свързани със създадената организация.

Проведената операция е най-голямата до момента като количество иззети информационни носители на обекти на авторското право в световен мащаб, казват от МВР.

По-подробно за наносет

Един от най-големите торент тракери, опериращ на територията на България и други европейски страни – Nanoset.net, e бил закрит след операция на ГДБОП. Антимафиотите са обискирали четири колцентрове и са иззели огромен брой сървъри. По информация на Pro.bg интернет сайтовете са собственост на сина на убит преди няколко години бос на бившата силова групировка СИК. От ГДБОП отказват повече информация към момента.
По дизайн и функционалност, Nanoset.net бе пълно копие на световния mininova.org. При него не беше нужна регистрация за да сваляш, което го правеше привлекателен за потребителите.
Отдавна се говори, че синът на Стоил Славов – Георги, известен с прякора си Главата, върти бизнеса с торентите. Категорични доказателства за това обаче няма. По информация на Razkritia.com в момента тече разследване по случая, което да достигне до главата на „Октопод“-а в торентите, а именно Жоро Главата.
През май от МВР се заканиха, че до края на годината ще бъдат затворени всички подобни сайтове. Изглежда, че заканата ще бъде изпълнена и идва ред на Замунда и Арена. Потребителите са готови да сформират движение, което да спре набезите на полицията към свободния достъп до торентите.
Съществува и друга версия за акциите на ГДБОП. Със затварянето на торентите се очаква възкръсването на бизнеса с видеотеки. Няколко сериозни играча са готови да инвестират крупни суми в това, но изчакват от полицията да си свършат първо работата. Затварянето на Zamunda и Arena ще засили и кино индустрията у нас, прогнозират в бранша.

Няма коментари:

Публикуване на коментар