вторник, юни 30, 2009

Samsung започва производството на ARM11 процесор по 45nm процес


Очевидно Samsung ще е първата компания производител на ARM процесори която ще премине към 45nm CMOS чипове. Samsung обяви, че стартира производството на ARM11 процесори произвеждани по 45nm процес, които ще могат да работят на по-висока честота от досегашните предложения като при това запазят по-ниско ниво на консумация на енергия.

Моделът S5P6440 се базира на процесорно ядро ARM1176 което ще работи на честоти от 533 или 667MHz. Комуникацията с останалата система става чрез 64-битова AXI шина чиято честота е 166MHz. Процесорът може да работи както с Windows CE така и с Linux, като се очаква първите бройки да бъдат пуснати в продажба през третото тримесечие на тази година. Според Samsung главната зона на приложение на новото поколение ARM процесори ще бъде в различни устройства от типа на персоналните навигатори, PDA или дори по-мощни телефони.

По думите на д-р Куанг-хюн Ким, главен вицепрезидент в отдела за продажби и маркетинг в Samsung: "Пазарът на днешните електронни устройства изисква големи подобрения в производителността при смяната на поколенията при запазване на сегашните ценови равнища за да продължи своят растеж. Моделът S5P6440 е разработен по такъв начин, че да съблюдава именно тези особености – подобряване на производителността при ниска консумация на енергия. Освен тези новости S5P6440 ще предлага възможност за работа с висококачествена графика и ниска производствена цена."

Сред другите особености на S5P6440 са вграденият контролер на паметта поддържащ както мобилна DDR памет така и DDR2 която е с по-ниска цена. Вграденият 2D графичен ускорител е съвместим с OpenVG API и осигурява достатъчна производителност за комфортна работа с приложенията.

Източник: computers.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар