вторник, юли 27, 2010

2-ядреният процесор Ontario ще притежава TDP не повече от 18 вата

Както съобщава ресурсът Fudzilla, готовият за пускане икономичен процесор AMD Ontario ще притежава достатъчно малко ниво на енергопотребление. Чипът ще бъде пряк конкурент на процесорите Intel Atom, но в този случай, тази микросхема е с по-производителна графична подсистема.

Нека да припомним, че процесорът Ontario е предназначен за използване в състав с ултрапортативни ноутбуци, вградени системи и компактни компютри SFF (small form factor). Представеният чип е произведен по нормите на 40-nm технологичен процес и е базиран на новата процесорна архитектура Bobcat. Това устройство съдържа в себе си две изчислителни ядра, интегриран контролер на паметта от стандарт DDR3 и графично ядро. Подробности около използвания видеочип няма, но е известно, че той ще притежава поддръжка на DirectX 11 и OpenGL 4.0. Тук можем да отбележим, че чипът Ontario принадлежи към семейството Fusion и всички компоненти са произведени в рамките на един кристал. Новият чип е оптимизиран за малко потребление на енергия, при което максималното значение на показателя за разсейвана мощност, при сравнително високопроизводителен процесор с висока тактова честота, е 18 вата.

Официалното представяне на процесора Ontario все още не е известно окончателно, но по първоначални планове, представянето трябва да се осъществи в началото на 2011 година, но е твърде възможно представянето да стане и до края на тази година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар