четвъртък, юли 23, 2009

Google: С Chrome OS потребителите ще забравят за вирусите


В интервю за New Scientist, техническият директор на Google Линус Ъпсън обещава, че благодарение на операционната система Chrome OS потребителите ще могат да не се страхуват от вируси. Според Ъпсън, компанията „изцяло преработва политиките за безопасност на операционната система, затова потребителите няма нужда да се боят от вируси, троянски коне и друг опасен софтуер, както и няма да се налага постоянно инсталиране на ъпдейти и кръпки. Всичко просто ще работи“. В общи линии тази стратегия напомня работата на антивируса Panda Cloud Antivirus - „облачна“ програма за защита на компютъра от вреден софтуер, която благодарение на своята концепция практически винаги има свежа антивирусна база, за разлика от своите аналози, които се обновяват всеки ден или на няколко часа.

Трябва да отбележим обаче, че точно през тази седмица Google се появи в новинарските емисии с проблемите с безопасността на уеб браузъра Chrome. Двете най-нови уязвимости в браузъра вече са закърпени.

Не е съгласен с позицията на Google и Пол Джаксън от Forrester Research. Според него, „системите със зареждане и инсталиране на обновления винаги ще изостават на крачка от „облачните“ OS по отношение на безопасността, тъй като този процес при всички случаи отнема известно време“. И макар Джаксън да е съгласен, че „облачната“ операционна система позволява много по-бързо да се обновява защитата, той подчертава, че всяка подобна OS както и преди ще се намира под заплаха от страна на вирусите, насочени към браузъра.

Робърт Каунт, анализатор от CCS Insight в London отбелязва, че към момента Google добре защитава своите продукти. Например, спам-филтърът на Gmail и системата за откриване на фишинг-атаки в търсачката са добри, следователно Google не говори празни приказки.

Напомняме, че такива водещи производители на компютри и компоненти, като NVIDIA, Dell, ASUS, Acer и др. вече потвърдиха своята поддръжка за бъдещата операционна система Google Chrome OS.

Източник: pcworld.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар